Fjäll

Flottfärd på Klarälven

En färd med flotte längs med den mer stilla delen av Klarälven ger dig en unik upplevelse, och eftersom du själv planerar din tid ombord kan du bestämma helt själv vad du vill uppleva – fiske, strandhugg eller bara njuta av den långsamma, vindlande färden. Flotten bygger du själv med hjälp av en erfaren instruktör innan avfärd. Det är inte svårt, men fysiskt tungt – flotten väger ungefär två ton när den är klar, och består av tre lager timmerstockar,så samarbete är viktigt. När du väl har kastat loss är timmerflotten på 3 x 6 meter ditt hem under en period på en dag upp till en vecka. Under den tiden kommer ni att flyta med Klarälven som på sträckan rör sig i makliga 1 till 3 km/h. Trots det långsamma tempot så får man ändå vara vaksam, för stenar och sandbankar kan gömma sig under ytan, och ibland upptäcker du inte dem förrän du sitter fast. Förutom vattennivån så påverkar väderlek och vindar såklart också både tempo och upplevelsen. Längs med Klarälven finns det ett rikt djurliv, och du kan få se både älg och bäver om du har tur och håller utkik.

Klarälven

Klarälven och Göta Älv utgör Sveriges längsta älvsystem, på hela 720 km. Klarälven startar i Härjedalen, och tar sedan en sväng in i norge innan den kommer tillbaks in i Sverige. Vid Sysslebäck ändrar den karaktär från en bred och kraftfull älv till en lugnare strömmande bred älv som breder ut sig i långa meanderbågar med erosion i ytterbågarna och sedimentation i innerkurvorna, under nästan 100 kilometer. Den södra delen av älven, lite norr om Karlstad har utnyttjats till kraftverk och dammar, vilket har påverkat älvens flöde.

Paket

Du kan välja att tillbringa allt mellan en dag och en vecka på flotten. Tiden ombord disponerar du själv, och du lagar alla måltider antingen ombord eller på nattlägerplatsen du väljer. Hur långa dagsetapper det blir väljer du, men om flödet är långsamt behöver du flyta hela dagarna för att nå din slutdestination. Du kan kan också välja ett all inclusive-paketet som har förutbestämda dagsetapper och rastplatser, där du blir serverad middag antingen i din stuga eller ute vid lägerelden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *