Fjäll

Skotertur på fjället

En rolig och adrenalinfylld aktivitet på vintern är att ta en skotertur på fjället. Det här är en aktivitet som finns på de flesta orter med snö, så du behöver inte välja en specifik ort för att kunna prova på. Exempel på orter som erbjuder skoterturer är Jukkasjärvi, Åre, Ramundberget, och Sälen.

Om du känner att du behärskar skoterkörning och dessutom är bekväm på fjället brukar du kunna hyra skoter på samma ställe som erbjuder guidade turer. Vill du hellre ta en tur i grupp, där någon annan har planerat och sett till att upplevelsen blir bra så bokar du en skotertur med guide.

Tänk på att fartvinden gör att det blir rejält kallt att köra skoter. Du brukar få låna en skoteroverall och hjälm+glasögon på uthyrningsstället, men du behöver ordentligt varma vantar och skor med tjocka sockor i. Dessutom kan det vara bra att du klär dig ordentligt varm på kroppen, gärna med lager på lager.

Skotertur med guide

I de allra flesta fall finns det guidade turer att boka. Då träffas ni vid skoterparkeringen, och dufår låna allt som behövs. Du drar på dig en skoteroverall och provar ut en hjälm. Se till att ha varma skor, handskar, kamera och körkort.

Guiden leder gruppen ut på fjället och ser till att ni får en körupplevelse och samtidigt får uppleva fjället på ett helt nytt sätt.

Oftast finns det flera olika turer att välja på, med lite olika inriktningar för att tillgodose alla önskemål. En del är ute efter att få köra så mycket skoter som möjligt, medan andra hellre vill uppleva naturen och kanske stanna för att äta och fika för att maxa fjällvyerna.

Ofta finns det skoterturer att boka både på dagtid och på kvällar. Att köra skoter i solnedgång och mörker är en nästintill magisk upplevelse, så om du har möjlighet, testa gärna det.

Matsäck till skoterturer

Den klassiska vintermatsäcken med ostsmögåsar och varm choklad i termos funkar även på skoterturen. Andra förslag på vad du kan ha i termosen är varm, ganska stark, saft, eller kaffe. Något slags bulle eller kaka kan vara bra för att boosta blodsockret lite extra.

Om du gör en längre matpaus kan ett bra tips vara att ta med en mackgrill för utomhusbruk, och göra varma mackor med god fyllning. Ska du dessutom övernatta ute eller i en fjällstuga kan du lyxa till det hela ytterligare genom att ta med en flaska bubbel och kyla i snön innan du korkar upp. Tänk dock på att alkohol och skoterkörning inte hör ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *