Fjäll

Hög höjd lockar till Härjedalen

Tillhör du de som fått upp ögonen för de svenska fjällen, men inte riktigt vet hur du ska gå till väga för att ta din nyfikenhet vidare? Grattis, för i så fall har du kommit rätt. De svenska fjällen erbjuder massor av vackra vandringsleder, men det är framförallt en del av fjällen som den här artikeln kommer handla om. Låt oss rikta fokus mot Helagsfjällen i Härjedalen.

Några mil ifrån skidorten Funäsdalen finner man vackra vandringsleder upp mot Helagsfjällen. Kommer du med bil kan du till exempel parkera vid Ljungdalen och samtidigt passa på att inhandla fiskekort om du vill fånga dig en liten fisk till middag. Snöra på dig vandringskängorna eller gummistövlarna om du hellre föredrar det. Vandringen börjar bland björkar och forsar som tar dig sakteligen högre upp på fjället. När du lämnar trädgränsen nedanför dig öppnar sig landskapet till helt nya vyer. Du kan själv välja om du vill följa vandringsleden mot Helags eller om du hellre ger dig ut i landskapet, vilket naturligtvis kräver en bra karta samt bra förberedelser i form av kläder och utrustning. I det öppna landskapet finns ett antal småsjöar att slå läger vid om man vill få lugn och ro med möjlighet till fiske. Har man tur lär man även kunna få syn på en och annan fjällräv.

Väljer du att följa vandringsleden kommer du så småningom bort till Helags fjällstation. Här finns möjlighet att fylla på proviantförrådet och få lite återhämtning. Om vädret tillåter bör man ta chansen att lägga en dag på att vandra upp till Helags toppen. Utsikten därifrån är fantastisk och lämnar ingen oberörd. Bestigningen bör dock göras med försiktighet då det är rejält med stenar och väderomslag kan sätta käppar i hjulet för den mest envetne. Har man flera dagar att spendera kan man även fortsätta sin vandring bort mot Sylarna som ligger alldeles på gränsen till Norge och reser sig ståtligt i horisonten. Ta chansen att uppleva Helagsfjällen du med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *