Fjäll

Planera en fjällvandring

Nu är den bästa tiden att sätta sig ner och drömma om vår- eller försommaräventyr i fjällen. De svenska fjällen erbjuder ju inte bara skidåkning, utan även under sommarmånaderna finns det gott om naturupplevelser att ta del av.

Att vandra i fjällen är en upplevelse som går utanpå det mesta. Känslan av frihet och av att vara en del av naturen blir sällan så stark som mitt ute på fjället, utan en enda människa i sikte (förutom ditt vandringssällskap, då). För att upplevelsen ska bli sådär maxad som du drömmer krävs dock en del planering. Här kommer våra bästa tips för att hjälpa dig till en ljuvlig fjällvandring.

Gör upp en rutt

Det allra första du behöver göra är att lägga upp en rutt som passar dig och dina förutsättningar. För att göra det behöver du papperskartor. Papperskartorna är viktiga, eftersom de fungerar även när du inte har någon wifi-täckning. Ett soffbord i flera delar att breda ut dig över är också bra att ha.

Faktorer som spelar in när du gör din vandringsplanering är hur långa dagsvandringar du kan tänka dig. Har du barn som ska följa med är det troligen ganska mycket kortare än du tror. Hur du tänker sova är också viktigt, för om du vill sova i stugor behöver du planera efter det. Tält ger dig större frihet, men även då behöver du tänka igenom så att du inte planerar för långa sträckor. Det är inte en härlig avslutning att behöva vandra flera mil extra de sista dagarna för att hinna hem i tid.

Se över din utrustning

Vilken utrustning som behövs är delvis beroende av vilken årstid du tänker dig att genomföra din vandring. Hur du har tänkt att sova och äta är också viktigt att ta med i beräkningen.

Basutrustningen som du måste ha är ordentliga vandringskängor, flera par strumpor, underställ och ett vindtätt skal att dra över. Mössa och vantar behövs också. En stor ryggsäck som är bekväm och passar dig att packa i, och om du tänker sova i det fria behöver du tält, sovsäck och liggunderlag. Ett gasolkök klarar du dig inte heller utan.

Om du redan har allt som behövs räcker det att gå igenom allt för att se att det är helt och fungerar som det ska. Behöver du komplettera med något är det smart att göra det i god tid, både då du säkert hinner få tag i sakerna, och också för att du eventuellt behöver anpassa dem till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *