Skog

Rida islandshäst

Ett fantastiskt sätt att få en unik naturupplevelse är att boka en ridtur på islandshäst. Det finns många olika aktörer över hela Sverige, så välj en som passar dig. Antingen för att den ligger nära dig eller för att den erbjuder dig ett besök i natur du är nyfiken på. Ofta ingår det någon form av mat- eller fikastopp under ridturen, och om du inte är en van ryttare kan det vara skönt att få sitta av hästen och vila ridmusklerna en stund under turen. Islandshästar är ganska lättridna och används ofta för just turridning, så du måste absolut inte vara en supervan ryttare för att kunna följa med på och ha nöje av en ridtur på islandshäst. Ledaren som följer med gruppen är en van ryttare som känner hästarna i gruppen och hon eller han kommer anpassa nivån för att passa deltagarna så bra som möjligt.

Ridturen

Om du bokar en ridtur med islandshäst så beror det såklart på stallet och arrangören vad som ingår och erbjuds, så kolla vad som gäller för just det ställe du har tänkt boka. Vanligt är dock att det finns hjälm att låna, samt att du inte måste vara en erfaren ryttare för att kunna följa med. På vissa ställen tar man även emot nybörjare och anpassar då turen efter nivån på deltagarna. Oftast finns det ålders- och viktgränser att ta hänsyn till, så prata med din arrangör om detta.

Hästarna

Islandshästar är som namnet antyder en ras som härstammar från Island. Idag finns den dock över hela världen, och det är den tredje populäraste hästrasen i Sverige. Islandshästar är oftast ganska små, sällan över 148 centimeter i mankhöjd, men de är robusta och starka. De har en eller två gångarter utöver de vanliga skritt, trav och galopp, nämligen tölt och flytande passgång. Utifrån antalet gångarter klassificeras hästarna som fyr- eller femgångare. Islandshästarnas temperament skiljer sig åt mellan individerna, men generellt sägs de vara snälla, lugna och passa bra för nybörjare. Hästarna har också mycket rörelse framåt i sig själva, och behöver sällan drivas av ryttaren för att behålla fart och riktning vid ritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *