Fjäll

Fjällen ger möjlighet till reflektion

Dagarna går och vi sjunker allt djupare i surfplattor, mobiler och för säkerhets skull även datorskärmar på jobbet. Digitaliseringen går fortare än någonsin och det gäller att vara ständigt uppkopplad för att hänga med i det allra senaste. Människor flyttar till storstadsområdena och får ännu fler intryck att ta till sig. Hur kan man möjligen hinna fundera och reflektera över sitt liv när man bara har några sekunder av tystnad mellan plingen i mobilen. För det är först när man bryter av från vardagen som tillfälle ges att verkligen uppleva livet.

De svenska fjällen är unika på många sätt, men tillgängligheten är en mycket värdefull faktor. Visserligen bör man räkna med några timmar i bil för att nå ut till fina vandringsleder i äkta fjäll, men jämfört med många av världens vackraste naturområden får nog svenska fjällen anses vara lätta att nå för de flesta.

Att spendera några dagar ovanför trädgränsen lämnar ingen oberörd. Förhoppningsvis kan man vallfärda bortanför 4G-nätets täckning för att uppleva det absoluta lugnet. Utan internet har man bara sig själv att bry sig om. Det är då man upptäcker naturens möjligheter vare sig det är att stilla meta efter Röding i en fjällsjö eller dricka friskt fjällvatten ur en porlande bäck. Tystnaden och stillheten som fjällen erbjuder ger tid för den stressade storstadsmänniskan att reflektera över sina drömmar i livet. Tystnad i kombination med fysisk aktivitet i frisk luft som vandring innebär gör underverk för välmåendet. Det kan inte finnas någon som inte kommer hem från fjällen med ett större leende på läpparna och med ljusare förhoppningar om framtiden. En liten brasklapp skall dock nämnas då väderomslagen i fjällen inte alltid tillfredställer den underklädda semesterfirare som planerat för konstant solsken och spegelblanka sjöar. Det är dock inget man skall skrämmas av så länge vädret inte ser direkt farligt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *