Skärgården

Skärgården skall avnjutas, men glöm inte respektera havet

De svenska skärgårdarna är fantastiskt vackra och inbjuder både svenska och utländska turister till havsnära semesteräventyr. Varmt väder betyder ofta fler båtar och badande i våra hav. Den mörka sidan är dessvärre att antalet drunkningsolyckor således brukar öka i takt med fint väder.

Som svenskar skall vi uppskatta och använda alla de fina skärgårdar som kantar vår kust. Alla åldrar kan uppskatta de möjligheter som öar och kobbar erbjuder i form av vattenliv och sommarupplevelser. Vi får dock inte låta oss förblindas av det vackra landskapet då det trots allt finns faror som inte får glömmas bort. Fler badande innebär fler drunkningar enligt statistiken. Underbara semesterdagar förvandlas tyvärr då och då till rena tragedier.

Kunskapen om att vara i och nära vatten behöver alltid uppdateras och vi har alla vår del av ansvaret. En del av alla drunkningsolyckor är kopplade till alkoholkonsumtion och man kan anta att några glas innanför västen kan få även den värsta badkrukan att plötsligt se sig som odödlig och minsann kan simma över sund och ut till öar för att imponera på sina vänner. Barn och ungdomar är också utsatta då de ser badande som något otroligt lekfullt och det kan vara svårt att förstå riskerna. Att bada några minuter i lite kallt vatten klarar de flesta av, men att ligga i en halvtimme, en timme eller till och med längre kan långsamt kyla ner kroppen utan att man förstår vad som händer. I värsta fall kan nedkylning leda till medvetslöshet och då försvinner man snabbt under vattenytan utom synhåll för övriga badgäster. Föräldrar bör därför aldrig låta sina barn bada utan att hålla uppsikt. Man bör även prata med sina barn och förklara riskerna så att de kan lära sig att se efter sina kompisar. På så sätt kan nästa generation växa upp med en respekt för havet och därmed njuta fullt ut av dess möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *