Skog

Ge dig ut i skog och mark och plocka svamp

Nu när den riktiga hösten med mörka kvällar, regn och rusk närmar sig allt mer är det verkligen hög tid att ta till vara på dagarna. För höstdagar, oavsett om de är sådär färgsprakande krispiga eller lite mer disigt grå och regntunga är härliga att vara ute på.

Så satsa på att göra en helgutflykt. Packa fikakorgen och glöm inte kaffet. Ta med extra korgar eller hinkar och ger dig ut på jakt efter de där hemliga svampställena! Svensk skog och mark erbjuder rikligt med möjligheter till svampplockning. Men som vanligt gäller det att veta var du ska leta. Har du inte några guldställen redan får du helt enkelt leta, och hoppas på att du springer på ett av dina framtida hemliga ställen.

Här går vi genom ett par av våra mest populära matsvampar. Gillar du att vara ute i skog och mark rekommenderar vi att du skaffar dig en svampbok. Då kommer svamputflykterna bli ännu roligare.

Kantarell

Kantarellen är en av våra mest populära matsvampar. Den varierar i färg från ljust gul till mer orangeröd. Den kan inte förväxlas med någon giftig svamp.

Svampen är 3-12 centimeter vid och 5-10 centimeter hög. Den har åsar under hatten istället för skivor, och åsarna är oregelbundna i sin utbredning.

Vill du hitta kantareller ska du leta i granskog, eller blandskog med gran och björk. Kantarellerna vill ha sol, så skogen ska inte vara för tät. Leta också i mossa, eftersom svampen gillar fukt. Glöm inte att lyfta försiktigt på mossan om du hittar en kantarell, flera kompisar kan dölja sig därunder.

Karl Johan eller Stensopp

Stensoppen kallas ibland för svamparnas konung. Det kommer sig dels från dess storlek och dels från att det är en väldigt god matsvamp. Framför allt det italienska köket använder sig mycket av Stensopp. Karl Johan är ett annat namn på Stensopp.

Hatten hos en Stensopp kan vara 10-25 centimeter vid. På undersidan är det rör. Om svampen är ung är rören vita, och med tiden går de mot gult eller grönt. De gula rören kan du använda för att färga ullgarn i en härlig gul nyans.

Stensoppen kan förväxlas med andra soppar. De flesta av dem är både ätliga och goda, men Gallsoppen ska du akta dig för. Den är inte giftig, men den smakar inte gott. Du känner igen gallsoppen på att dess rör är röda eller rosa-aktiga. Ådernätet på Gallsoppens fot är kraftigare än på Stensoppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *