Skärgården

Varm sommar lockar många till skärgården

Vatten är en stor del av vårt avlånga lands identitet. Sveriges 240 mil av kust kantas av oändliga möjligheter att uppleva natur, hav och framförallt riktigt svensk sommar. Som nordbor är vi vana vid att endast kunna planera väderberoende aktiviteter några timmar i förväg eftersom den stekande solen ena dagen lätt kan förvandlas till piskande regn i sidvind. I år har vi svenskar dock blivit rejält bortskämda med en sommar som liknar inget av en normal svensk sommar. Temperaturer uppåt 30 grader i maj rapporterades då som chockvärme, men samma temperaturer i juli började behandlas som normalt. Plötsligt kunde soltörstande semesterfirare ta för givet att solen skulle skina varmt nästa dag och även nästa dag efter det. I ett land med så mycket hav, sjöar och vattendrag innebär det att de svenska skärgårdarna lockade säkerligen fler än bara de traditionella seglingsentusiasterna.

Det rapporteras att båtförsäljningen hettade till som en följd av det varma vädret. Det är såklart inte svårt att inte reagera när man ser alla fritidsbåtar med solbadande passagerare som enkelt kan lägga till på den kobbe de finner lämpligast just för dagen. Möjligheten att hitta sin egen lilla badplats för dagen långt ifrån överpackade klippor och portabla högtalare med för hög volym är det som kan sätta guldkant på en semesterdag.

Alla nyblivna båtägare har god potential för framtida fina semesterdagar, men en sommar som denna bör man dock inte ta för givet. Som båtägare måste man vara beredd att införskaffa dyra funktionella kläder som är anpassade för de lite mer traditionella svenska väderomslagen. Förhoppningsvis kommer inte en kallare sommar avskräcka båtägarna, men det är lätt att fatta beslut baserat på rådande väderlek. Vi kan bara spekulera i vad som händer med alla fritidsbåtar om vi skulle få en betydligt sämre sommar nästa år. För säkerhets skull hoppas vi på en till kanonsommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *