Vi vill ha havet i våra hem

Återigen skall våra väggar, textilier och hyllor präglas av hav och båtinspirerade mönster. Det marina temat har länge varit vanligt förekommande i fritidshus med kustnära läge. Där har marint haft en naturlig plats med tanke att ägarna allt som oftast innehar någon form av båt som en förlängning av sommarstugan. Det traditionella marina inredningstemat präglas av blått och vitt ofta i form av soffkuddar och övriga textilier. Fönsterbräden och hyllplan pryds sedvanligt med några stenar, snäckor och kanske en trämås. Det vi ser nu är dock att det marina temat alltmer flyttar in i gemene mans hushåll vare sig man äger en båt eller ej.

Även i storstäder är det numer helt legitimt att smycka sina hem med havsinspirerade mönster. Dock är det inte helt och hållet den klassiska fritidshusinredningen som dominerar för tillfället. Istället är det en något mer internationell prägel på den marina inredningen där den klassiska måsen inte tar lika stor plats. Istället följer mönstren New England-stil, vilket ger en mer modern aura till det marina temat. Det finns flera sätt att pynta sitt hem, men en enkel början kan vara att ge sig ut och hitta några sjysta posters som direkt lyfter havskänslan hemmavid. En typ abilliga posters med havstema kan vara det man söker efter.

Olika varianter av livbojar bör också på något sätt ingå i ett marint hem. Naturligtvis pratar vi inte om livbojar i naturlig storlek utan minivarianter som kan synas på en tavla, kudde eller i modellform. En vacker pläd med båtmönster kan få TV-soffan att ge känslan av att man sitter på sin alldeles egen lyxyacht. Man behöver inte längre känna sig styrd av det klassiska marintemat utan det är accepterat att experimentera med havsattiraljer från olika delar av världen. Bara du själv bestämmer vilken stil ditt hem skall ha. Lycka till!