Uppdatera familjeapoteket inför höstterminen

Efter sommarens alla busstreck, trädklättring och allehanda äventyr är det dags att inventera och fylla på familjeapoteket. Förhoppningsvis har ni klarat er utan att gå alltför hårt åt apoteket under sommaren, men det är ändå en god idé att se över vad som finns och vad ni behöver komplettera med.

Ha alltid ett ordentligt hemma-apotek. Det är svårt att veta vad som kommer behövas, och precis när det behövs vill ni inte behöva åka iväg och köpa det som eventuellt saknas. Det är inte heller alltid som apoteket är öppet exakt när ni behöver det.

Feber och värk

Ett par olika sorters värktabletter är bra att ha i sitt hemma-apotek. Välj olika verksamma substanser, som exempelvis Paracetamol och Ibuprofen så du kan variera och välja det som passar bäst för tillfället. Har du mindre barn kan du behöva komplettera med barn-varianter av värktabletter.

De allra flesta värktabletter är även febernedsättande. Därför är det bra att ha dem hemma alltid. Barn kan lätt få feber fort, och mitt i natten kan det vara svårt att hitta ett öppet apotek.

Vätskeersättning kan också behövas om febern är hög och det är svårt att få i sig vätska.

Odjur

När höstterminen börjar kommer alla barn att börja i förskola eller skola. När många barn vistas på samma ställe dagligdags är det lätt att otrevliga djur sprider sig i barngrupperna.

Löss är inte ovanligt, och de har inget med renlighet att göra. Om du är förberedd går själva avlusningen snabbt och lätt. Du behöver en luskam och lus-schampoo.

Barn drabbas även lätt av springmask. Det är små vita maskar som lever i ändtarmen. Det är inte svårt att bota springmask. Hela familjen behandlas samtidigt med tabletter två gånger med ett par veckors mellanrum. God handhygien däremellan är också viktigt.

Sår, stick och bett

Inget hemma-apotek är komplett utan plåster. Flera olika storlekar (och motiv) är bra att ha. Plåster kan, som alla föräldrar vet, bota det allra mesta.

Vid insektsbett eller -stick kan Salubrin hjälpa till att lindra smärtan. Salubrin fungerar också bra när någon har bränt sig på brännässlor. Även om någon råkar ut för brännmaneter är Salubrin bra.