Smit iväg över påsk

Påsken i år ligger sent, så det är ett ypperligt tillfälle att smita iväg och få lite vårkänsla i livet efter den långa mörka vintern. Om du styr kosan söderut finns det mängder med resmål som kan erbjuda sol och nästan sommarkänsla.

En påskresa behöver varken vara skidåkning eller till en storstad, utan det finns mängder med aktivitetsresor som till exempel yogaresor i hela Europa. Välj en lantligare destination för att uppleva en annan typ av natur än den du är van vid.

Även om du väljer att plocka ihop din egen resa finns det stora möjligheter till fantastiska upplevelser. Om du vill göra det lätt för dig så väljer du en välkänd destination att bo i och planerar därefter dagsturer till den omgivande naturen. På så sätt kan du kombinera det bästa med en stad – det stora utbudet av kost och logi – med det bästa av den omgivande naturen.

Besök en vingård i Frankrike

Boka en resa till Frankrike och välj en destination i ett vindistrikt du gillar. Champagne är välkänt, liksom Chablis. Båda ligger mitt i landet och erbjuder ett kulligt landskap som är perfekt för cykelturer och picknick. Det finns flera vingårdar och slott att besöka och mycket att lära sig både om vintillverkning och historia.

Vill du hellre ha närhet till havet kan du välja Bordeaux på västkusten, eller Provence i söder. Runt påsk står våren verkligen i full blom i Provence, och du kan få uppleva det gamla talesättet “möt våren i Provence”. Regionen är känd för sitt rosévin, men det finns också fantastiska rödvinsdistrikt precis intill.

Vandra i ekologiska parker i Polen

Väljer du istället att åka till Gdansk så har du ett par ekologiska parker inom räckhåll. Både Kaszubski Park Krajobrazowy och Wdzydze Landscape Park ligger några mil från Gdansk och lämpar sig bra för dagsturer.

Gdansk, Gdynia och Sopot erbjuder en oväntad kombination av historia och sandstrand och det finns mer än nog att uppleva och se i området för en extra lång långhelg. Polen har dessutom den fördelen att det fortfarande är ett relativt billigt land med svenska mått mätt. Den polska maten är rustik, mättande och god till en billig peng. När det gäller dryck är Polen välkänt både för sitt öl och sin vodka.