Se Bohuslän i sommar

Bohuslän är ett landskap i västra Sverige. Det sträcker sig från Göteborg i söder upp till Strömstad i norr och har alltså en lång kuststräcka. Bohuslän är känt för sina klippor och för fiske. Självklart finns det också gott om möjligheter till salta bad.

på sommaren lever Bohuslän upp, och det finns massor med kultur av olika slag att sätta tänderna i när havet inte lockar lika mycket längre. Boka ett hotell i Stenungsund, så har du nära till det mesta. Åk ut på Klädesholmen, längst ut på Tjörn, och upplev det gamla fiskesamhället. Ät en god lunch på Salt och Sill, och njut av solglitter i havet och salta vindar i håret.

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Fantastiskt beläget, precis vid vattnet utanför Skärhamn på Tjörn hittar du Nordiska Akvarellmuseet. Under sommaren har man guidade visningar fyra gånger per dag. Det finns också en öppen verkstad där du kan måla själv. Museet har en egen samling verk som visas alltid, men också temporära utställningar.

Sommaren 2019 visas originalillustrationer till tre stycken böcker om Alfons Åberg. Ingen som har vuxit upp i Sverige kan ha undgått Gunilla Bergströms finurliga böcker om Alfons. Nordiska Akvarellmuseet fick en donation med 29 original från två böcker från Gunilla Bergström själv, och har själva införskaffat ytterligare 15 original från en tredje bok.

Mats Gustafson är modeillustratören som blev konstnär. Utställningen som visas i sommar spänner över så vitt skilda motiv som haute couture, natur och erotiskt laddade nakenakter. Han behandlar akvarellens flyktighet med en känsla som är få förunnad och varje linje är självklar.

Skulptur i Pilane

I Pilane, också på Tjörn, finns det ett gammalt gravfält som numera är en fårhage. Här visas varje sommar skulpturer i naturen. Ofta är det stora verk som samverkar med naturen på ett alldeles unikt sätt.

Du betalar inträde vid grinden till fårhagen, och sedan får du ströva fritt och leta dig fram till konstverken som ligger utspridda i naturen. Det är inte svårt, banan är snitslad och verken är stora. Tag gärna med dig picknick, men var beredd på att de vänliga och nyfikna fåren gärna vill ha en smakbit.