Julmarknad i Stockholm

Snart, snart, snart är det äntligen dags! Vi pratar förstås om julen! Med julpynt, glöggmys och härliga dofter av lussekatter, pepparkakor och all annan julmat. Och absolut inte att förglömma: julmarknader! Finns det något mer stämningsfullt än att strosa bland stånden och känna doften av glögg och brända mandlar medan kylan biter i kinderna? Nej, vi tycker ju inte det.

Alltså är det dags att tipsa om de bästa julmarknaderna i Stockholm. För varför inte kombinera en utflykt till huvudstaden med att gå på julmarknad, nu när det ändå är säsong? Boka in dig på ett hotell på Brunkebergstorg, så bor du centralt.

Julmarknad på Drottningholm

Den 7 och 8 december är det julmarknad på Drottningholm. Det här är en klassisk julmarknad, där du hittar mängder av skickliga hantverkare inom olika tekniker. Halmslöjd, smide, ljusstöpning och textil för att nämna några. Du köper deras produkter direkt av hantverkarna själva, och de berättar gärna om hur de tillverkar sina produkter.

Självklart finns det också mathantverk att handla. Köp skinka, senap, ost, bröd och fisk här.

Behöver du fika är Kina slottscafé öppet, och vill du passa på att besöka själva Drottningholm slott är det förstås också öppet.

Julmarknad på Skansen

Skansens julmarknad kan vara det juligaste Sverige har att erbjuda. Julmarknaden har öppet varje lördag och söndag i advent, och öppnar alltså lördagen den 30 november.

På Skansen kan du besöka alla husen för att lära dig mer om hur man har firat jul i Sverige genom historien. Hantverkarna i husen i stadskvarteren arbetar för högtryck med att tillverka säsongens produkter inom sitt respektive skrå.

Uppe på själva julmarknaden finns det massor med stånd där du kan köpa allt som hör julen till – klappar, pynt, mat och godsaker. Givetvis kan du också få dig en mugg glögg att värma dig med när vinden ilar runt benen.

Julmarknad på Vaxholm

7 och 8 december kan du ta dig ut i skärgården och uppleva Vaxholm iförd sina härligaste julkläder. Då är det nämligen dags för den årliga julmarknaden.

Den lilla småstadsidyllen i Vaxholm förvandlas för en helg till en myllrande marknadsplats med små stånd med lokalt tillverkade julsaker. Köp pynt, klappar, godis och lussebullar för allt vad tygen håller. Köp några lotter och prova lyckan i tombolan, kanske är det du som går hem med storvinsten.