Husmorsknep för en friskare vinter

Snart stundar den ökända “Vabruari”. Alla som har barn i förskoleålder vet precis vad som menas, men för er andra: I februari är det extra lätt att bli smittad av något slags virus. Även om du inte har barn själv, så är det stor risk att någon av dina kolleger har det, och då kommer du också bli utsatt för förskole-smittorna.

Så för att hjälpa oss alla att hålla oss friskare så har vi helt enkelt satt ihop några tips och gamla husmorsknep.

Skulle det ändå inte hjälpa och du råkar ut för en förkylning så finns det flera sätt att lindra hostan. Prata med personalen på apoteket om du behöver råd och hjälp. Om du har möjlighet bör du stanna hemma och ta det lugnt. Måste du röra dig bland andra människor, nys och hosta i armvecket. Använd engångsnäsdukar när du snyter dig, och kasta dem så snart du har använt dem.

Var noga med hygienen

Det absolut bästa sättet att hålla sig frisk i förkylningstider är att vara extra noga med hygienen. Tvätta händerna noga flera gånger varje dag, och tänk på att torka dem efter varje tvätt. Den mekaniska torkningen hjälper till att få bort virus.

Undvik att röra vid personer som är sjuka, avstå därför både kramar och handskakningar. Om du har möjlighet är det också en fördel att undvika folksamlingar och kollektivtrafik.

Försök sluta röra vid ditt ansikte med händerna. Vi har mycket lättillgängliga slemhinnor som är perfekta landningsbanor för virus just i ansiktet, och därför bör du undvika att ge smittor enklare tillträde dit.

Stärk ditt immunförsvar

Hjälp kroppen att mota bort virus och bakterier. Ät en varierad kost med mycket grönsaker och fibrer. Boosta med extra vitaminer, speciellt C-vitamin. C-vitamin finns också i framför allt citrusfrukter, så ät gärna lite extra apelsiner nu när de är i säsong.

Börja varje dag med en ingefärsshot som du gör lätt själv. Värm en liter vatten med 200 g riven ingefära och 80 g riven gurkmeja. Pressa i 2-3 citroner och låt svalna. För lite extra styrka kan du ha i lite svartpeppar eller en chillifrukt. Söta eventuellt med lite honung.

Det må låta tråkigt, men sömn är också bra för kroppen och hjälper dig att hålla dig frisk. Försök sova åtta timmar per natt.