Ge dig själv lite julefrid

Julefrid. Det är onekligen ett vackert ord. Och visst längtar vi efter det? Fast tråkigt nog brukar det inte bli så mycket tid för julefrid, verkar det som. Innan jul är det tusen och en saker som ska planeras, köpas, slås in, bakas och tillagas. Ja, förutom att det brukar vara hysteriskt på jobbet för att få allting färdigt så att man kan ha ledigt med (någorlunda, i alla fall) gott samvete.

Och när julafton väl kommer, ja då är det ju kalas hela dagen. Massor med människor, barn som varvar upp varann och rusar runt överallt, mat som ska ätas, klappar som ska delas ut och öppnas, och barn som ska tröstas när de inte fick flest julklappar.

Så nej, så mycket julefrid brukar det inte finnas tid till. Men vi har ett tips till dig. Ja, förutom att försöka njuta av kaoset inför och under julen, då. Ge dig själv och din partner en julklapp som hjälper er till julefrid.

Ett dygn på hotell

Passa på under mellandagarna, när alla julens måsten är avklarade. Barnen brukar vara nöjda med sina nya saker och kan ägna sig åt dem. Kanske kan farmor eller mormor ställa upp som barnvakt, som en julklapp till dig och din partner?

Boka in er på ett lyxhotell i Stockholm. Men boka inte in er på något annat. Ge er själva och varandra lyxen av att inte behöva göra någonting på ett helt dygn. Prata med varandra. Sov. Var nära varandra. Beställ upp mat på rummet med room service, eller om ni hellre vill det – gå ner till restaurangen och ät innan ni går upp på rummet igen.

Bada badkar, eller duscha varmt och länge. Mys i badrockarna och de fåniga spatofflorna. Drick champagne i sängen. Se på teve. Skratta. Somna tidigt. Eller somna sent, vilket som passar er bäst.
Sov länge, njut av hotellfrukosten. Ät bara det godaste, inte det som är nyttigast. Drick onödigt mycket kaffe. Läs tidningen, eller prata med varandra i hela meningar. Fortsätt slappa i sängen tills det är dags att checka ut.

Innan ni åker hem, ät en bra lunch på en intim bistro. Strosa en kort runda på stan, och njut av att inte behöva handla något på mellandagsrean.

Känner du hur julefriden lägger sig över er nu, när den har fått möjlighet att komma in?