Fördriv tiden under resan

Visst är själva resan målet. Men trots det blir det ibland långtråkigt att vara på väg. Speciellt när du reser med barn kan det ibland kännas ändlöst. Men förtvivla icke – det finns massor av sätt att roa uttråkade barn (och vuxna).

Speciellt om du reser med barn är det viktigaste att planera in stopp och pauser ofta. Antagligen oftare än du tror till och med. En kort rast där barnen får springa några varv runt bilen och gå på toaletten gör att det är lättare att sitta still resten av tiden.

Reser ni med kollektiva färdmedel är det bra att ta en promenad under färden någon gång ibland för att sträcka på benen.

Ta med matsäck

Äta mellis ur matsäck är ett bra avbrott i själva resandet. Packa enkel resmat som man inte blir jättekladdig av. Stavar av morot och gurka är bra och lätt att ta med. Nyttiga snacks över huvud taget är ett bra tips.

Smörgåsar med pålägg som inte kladdar är bra utflyktsmat, liksom rullade pannkakor.

Ordentligt med vatten att dricka behövs alltid. Servetter eller hushållspapper är svårt att ha för mycket av. Ta även med en påse att slänga sopor i.

Spel och lekar

En klassisk lek i bilsemester-sammanhang är räkna bilar i en viss färg. Varje deltagare väljer en färg, och räknar sedan alla bilar ni möter med den färgen. Den som har hittat flest bilar i sin färg vinner.

För lite större barn eller vuxna kan ni istället leta bilnummer. Börja med att hitta en nummerplåt med nummer 001, därefter nummer 002 och så vidare.
En tredje billek är att summera siffrorna på nummerplåtar. Det gäller att vara först med rätt svar.

Det finns också mängder med spel i reseformat som kan vara praktiskt att ta med. Ofta är de försedda med magneter i botten, så det går att spela både schack och fia med knuff när ni är på väg.

Rita och måla

Färgpennor och papper eller en målarbok funkar för resa i de flesta fordon. I alla fall om ni redan från början har bestämt att pennor som tappas på bilgolvet får ligga kvar där till nästa stopp.

Lyssna på sagor eller böcker

Skaffa ljudböcker. I bilen kan ni lyssna på stereon allihop. Åker ni andra färdmedel lyssnar ni självklart med hörlurar för att inte störa era medpassagerare.