Bjud in naturen, in i ditt hem

Om du vill göra ditt hem mer ombonat så är det perfekt att låta ditt naturintresse ta plats även hemma. Det finns massor av sätt att bjuda in naturen och samtidigt få det härligare, mjukare och mer hemtrevligt hemma.

Den mest uppenbara och kanske enklaste, är att rama in och sätta upp naturbilder på väggarna. Köp posters online eller gör förstoringar av dina egna bilder. Välj motiv som är vackra, eller gör det mer personligt genom att välja bilder som betyder något speciellt för dig. Kanske ditt favoritåk i Alperna eller trailstigen där du kraschade när du körde downhill.

Gör stilleben

Du behöver inte begränsa dig till avbildningar, utan du kan också låta naturen ta plats fysiskt i ditt hem. När du är ute i skog och mark kan du leta efter vackra föremål som stenar, träbitar eller avbrutna grenar. Ta med dem hem, och placera dem som ett stilleben på ett fat. Med levande material i ditt hem får du genast ett mjukare intryck av rummet.

Stilleben är bra eftersom du kan förändra dem regelbundet. Leta efter något som fångar ditt öga varje gång du är ute och rör dig i naturen, så kommer du snart göra det till en vana att leta vackra former.

Skapa av naturmaterial

Ett sätt att låta ditt naturintresse få vidare utrymme är att du börjar skapa nya föremål av material som du hittar under dina naturupplevelser. Promenerar du längs havet kan du till exempel hitta både drivved, snäckor, polerat glas och vackert formade stenar.

Använd det du hittar för att skapa helt egna konstverk. Kanske kan du låta en pinne eller en bit drivved bli en överkant på en makramé-bonad? Eller pryd en ram med stenar och snäckor. Möjligheterna är oändliga.

Hittar du en större bit drivved kan du kanske tälja till en unik skulptur som du kan antingen ställa eller hänga någonstans hemma.

Även ätbara saker som du hittar i skogen, som till exempel blåbär eller svamp, kan du förstås använda till skapande innan du äter upp dem. Placera ut dem snyggt på en passande bakgrund och fotografera eller måla av dem. Behöver du mycket tid för att måla kan du ta referensbilder som du sedan målar av.